Orbán Viktor: Elítéljük Oroszország katonai fellépését

//Tóth Gábor
Ülést tartott a magyar Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, miután Oroszország katonai erővel megtámadta Ukrajnát. Az itt elhangzottakról Orbán Viktor számolt be.

A miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, hogy:

„Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését.”

A kormányfő szerint Brüsszelben vésztanácskozás lesz, amelyen ő is részt vesz, itt közös lépésekre szánhatja el magát az unió.

„Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia, mert számunkra legfontosabb a magyar emberek biztonsága.”

A politikus határozottan elutasította, hogy katonákat vagy katonai eszközöket telepítsen hazánk Ukrajnába. Humanitárius segítséget fog felajánlani az ország.

Mivel menekült hullámra számít a kormány, így a katonai és rendőri egységek megkezdték a munkát a magyar-ukrán határ térségében. A menekültstátuszt kérők ellátására Orbán Viktor szerint felkészültek.

Közben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatón jelentette be, hogy rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján az Ukrajnát ért orosz támadás miatt – írja az MTI. A hivatkozott cikk szerint a NATO-tagországok tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. Hozzátette: a NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, még több haderőt küld a térségbe.
(Orbán Viktor / facebook, MTI)