Európai Unió: jó hír a keleti vakcinákkal is oltott magyar utazóknak

//Tóth Gábor
Az unió állásfoglalása szerint az először keleti, majd nyugati vakcinával oltottak is jogosultak az egységes, uniós covid-igazolványra – jelentette be egy magyar EP képviselő.

Sok olyan magyar állampolgár van, akik először keleti vakcinákat kaptak, majd az emlékeztető oltásaik már az unió által korábban is elfogadott, nyugati vakcinák voltak. Hosszú huzavona után kiderült, az EU-ban ez nem lesz hátrány a határátlépésnél.

Dr. Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő közösségi oldalán jelentette be, hogy

„Az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós covid-igazolványnak.”

A baloldali EP képviselő hivatalos jogértelmezést kért az Európai Bizottságtól az erre vonatkozó hatályos jogszabályok értelmezéséről. Erről előbb írásban, majd szóban kapott tájékoztatást Didier Reynders igazságügyi biztostól.

„Zöld lámpa fog tehát világítani az ellenőrző applikációkban azoknak, akiknek nemrég a két keleti oltásra még pirosan villogott” – fogalmazott Ujhelyi.

Az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkező személyek uniós covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást felvett európaiak igazolványa jelen állás szerint korlátlan ideig használható.

Az MSZP képviselője felhívta a figyelmet, hogy az EU intézményei ezzel csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé, az adott tagállamok határain belül érvényes egyedi korlátozásokról (étterem, tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak és eltérhetnek egymástól.

A kormányzati tájékoztató oldalon megjelent aktuális összesítés szerint az elmúlt egy nap alatt 19 690 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 77 beteg. 4341 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen. (2022. február 2.)

Februárban is lesz minden csütörtökön, pénteken, és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon. Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. A negyedik oltás is már foglalható és felvehető, akár az oltási akciók keretében is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta már eltelt 4 hónap.

(Ujhelyi István dr. / facebook, koronavirus.gov.hu)