Hivatalos: kérhető a 4. oltás!

//Berényi Attila
A napokban derült ki, hogy aki szeretne 4. oltást kérni a koronavírus ellen, azt már megteheti. Közben a háziorvosok újabb adag antigén gyorstesztet kapnak.

Megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlása is. A Müller Cecília országos tisztifőorvos vezette intézmény közlése szerint bármely oltóanyagot lehet használni a negyedik oltáshoz, függetlenül attól, hogy az előzőekben milyen vakcinát kapott az érintett. Ám az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata, aki szakmai szempontok alapján dönt. Ha szükséges konzultálnak a kezelőorvossal vagy a háziorvossal. A negyedik oltást az veheti fel, aki esetében a legutóbbi koronavírus elleni készítmény feltétele óta már eltelt legalább négy hónap.

Nyilvános a dunaharaszti háziorvosok oltási ügyelete

Közben a koronavirus.gov.hu felületen bejelentették, hogy újabb 340 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak. Emellett ismét kapnak védőeszközöket is a háziorvosok.

A jelenlegi fertőzések döntő részét az omikron variáns okozza, amely jellemzően felső légúti tüneteket okoz. A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is az oltás jelenti a legerősebb védelmet, áll a hivatalos, kormányzati tájékoztatóban.

A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. Továbbra is koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzés zavara. Az omikron esetében gyakoriak a náthaszerű, felső légúti tünetek. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet. Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén ideje immár 7 nap.

(Nemzeti Népegészségügyi Központ, koronavírus.gov.hu)