Ma van a doni katasztrófa emléknapja

//Berényi Attila
doni-katasztrofa-emleknap_wikipedia_Disfatta_20220112

Német, olasz, román és magyar hadifoglyok, 1943-ban, "valahol Oroszországban". forrás: wikipédia, cc (közkincs)

Több mint 20 ezer, a 2. magyar hadseregben szolgáló és a fronton elesett vagy hadifogságba került katonára emlékezünk.

A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédségnek az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben, írja a wikipédia. Emléknapjuk minden évben január 12.-én van.

1942-ben készült a Valahol Oroszországban című dal, amelyben Karády Katalin énekel egy frontról küldött levél sorait felidézve.

Egyébként elindult a második világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyar katonák internetes adatbázisa, amely bárkinek hozzáférhető, kutatható, hívja fel a figyelmet a hvg.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum által 2012-ben indított Katonahősök Emlékezete Program a csaknem két évszázad hősi halott, megsebesült, hadifogságba esett, békeidőben, szolgálatteljesítés közben, békefenntartó műveletek során életüket vesztett, magyar honosságú katonák nevét és a hozzá kapcsolódó információkat rendszerezve, adatbázisban teszi elérhetővé (és ezáltal kutathatóvá) a nagyközönség számára.

Most készült el a második világháborús adatállományt feldolgozó alkalmazás. A névre, beosztásra, személyes adatokra szűrő oldalt ide kattintva érheti el.

(wikipédia, youtube, hvg, Hadtörténeti Intézet)