OKF: szilveszter éjjel átlagosan ötven tűz keletkezik a tűzijátékok miatt

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / photosaint
Szilveszter éjjel átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet tűzijáték okozott - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Mukics Dániel közleményében azt írta, többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmillió forintos kárt okozó tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán berepül, és ott tüzet okoz.

A szóvivő felidézte: a szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy ne vásároljon tűzijátékot illegális árusoktól, hiszen azok az eszközök tüzet okozhatnak. A megvásárolt tűzijátékok csak akkor szállíthatók biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van. Ezeket az eszközöket ne hagyja az autóban. Ügyeljen arra, hogy szállítás közben ne érje a tűzijátékokat csapadék és otthon se tegye az eszközöket párás, nedves helyre.

Otthon olyan helyre zárja el a tűzijátékokat, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő, mert a nagy melegtől idő előtt beindulhatnak. Nem szabad együtt tárolni a tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.

Tűzijátékot ne irányítsa emberekre, állatokra, növényekre, járművekre vagy épületekre. Erős szélben nem szabad felhasználni a pirotechnikai eszközöket.

Itt az év végi tűzijáték szezon

Tűzijátékot csak közterületen működtesse, de a társasház erkélye nem számít annak, ezért a társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsa el ezeket.

Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobja azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány szeméttároló, sőt néha még a mellette parkoló autó vagy a ház is.

Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó van készenlétben ötszáz tűzoltóautóval, ha tűz keletkezik, a 112-es segélyhívó számot kell hívni.

(MTI)