Havazásra figyelmeztetnek a meteorológusok és a közút!

//Tóth Gábor
havasut_freepik_jannoon028_211223

Képünk illusztráció. forrás: freepik / jannoon028

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az ünnepek alatt az ország északi, északkeleti megyéiben is várható havazás.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban is 12 órás váltott műszakokban végzi majd a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, ugyanakkor arra kéri a közlekedőket, hogy az érintett térségekben még utazásuk előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről és útviszonyokról, áll a szerkesztőségünknek küldött közleményben.

Az előrejelzések alapján csütörtök estétől az északkeleti megyékben havazás valószínű, másutt eleinte nagyobb területen előfordulhat ónos eső is. Pénteken az északkeleti megyékben a havazás egyre inkább havas esőbe, majd esőbe vált át. Szombaton és vasárnap pedig az Északi-középhegység tágabb térségében havas eső, havazás, néhol átmeneti ónos eső is lehet még.

A szakemberek ugyanakkor azt kérik a közlekedőktől, hogy a havazásban, ónos esővel érintett megyékben még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján általában december 25-én és 26-án indulnak el a legtöbben a karácsonyi családi és baráti látogatásokra, hosszabb utazásokra, ezért az autósoknak érdemes járművüket átnézni és megfelelően felkészíteni a téli időjárási helyzetnek megfelelően (pl. téli gumi használata, téli ablakmosó folyadék feltöltése). Az aktuális útinformációkról a legkönnyebben az utinform.hu oldalon keresztül tájékozódhatnak a közlekedők, ahol kora reggeltől késő estig országos összefoglalókat publikálnak az út- és látási viszonyokról is az Útinform szolgálat munkatársai.

(Magyar Közút)