December 1: az AIDS elleni küzdelem világnapja

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. fotó: freepik / jcomp
Ez az immunbetegség, amely a mostani járványhoz hasonló globális pánikot keltett körülbelül 30 évvel ezelőtt, még mindig több százezer ember halálát okozza évről évre. A statisztikák közel negyvenmillió AIDS-beteget tartanak nyilván világszerte, írja az euronews.

Az AIDS tünetegyüttest a HIV vírus fertőzése okozza, 1981. december 1-jétől jegyzik, mint különálló betegség. A HIV vírus a test védekező rendszerét pusztítja, a tünetek akár évekkel a fertőződés után jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

A vírus átadható direkt nyálkahártya-kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, ondó, hüvelyváladék, előváladék és anyatej – emlékeztet a Wikipédia.

Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható, sőt ma már a vírusfertőzés megszüntethető, így a HIV fertőzöttnél nem alakul ki az AIDS és nem is fertőz tovább. A HIV-fertőzés ilyen módon kezelhető, sőt egyre inkább gyógyítható krónikus fertőzés.

Azonban fontos, hogy a fertőzés megelőzhető gumióvszer használatával a szexuális érintkezések során vagy monogám partnerkapcsolattal. A fecskendővel vagy vérátömlesztéssel való terjedés visszaszorítására alkalmas az egyszer használatos fecskendőre való áttérés, valamint a vérkészítmények szűrése.

Fontos, hogy időnként vegyen részt szűrővizsgálaton! Az idejében kiszűrt HIV fertőzés kezelhető, életet ment, és a gyógyszereknek köszönhetően az érintett már nem adja tovább a kórokozót. A szűrésekről itt olvashat részletesen.

(euronews, Wikipédia)