Jövőre is megfelezik az iparűzési adót

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / rattan
A Belügyminisztérium már közölte is az önkormányzati szövetségekkel, hogy 2022-ben is marad a cégeket terhelő, de a települések kasszájába befolyó közteher, az iparűzési adó ebben az évben bevezetett mérséklése.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára már kedden elmondta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatára a helyi iparűzési adó idei beszedési formája jövőre is megmarad. Ezekkel az intézkedésekkel a cégeknél mintegy 660-670 milliárd forint marad, amit béremelésre fordíthatnak a vállalatok, derül ki az MTI tudósításából.

A döntést a Belügyminisztérium tudatta az önkormányzati szövetségekkel, derült ki Budapest főpolgármesterének közösségi oldalán megjelent közleményéből.

Az iparűzési adóbevétel kiesését 2021-ben az állam két részletben pótolta automatikusan a településeknél. Dunaharaszti is abba a körbe tartozott, amelynek ez automatikusan járt, erről itt írtunk korábban. Hogy ez most is így lesz-e azt egyelőre nem tudni és azt sem, hogy a helyi adók emelését ismét befagyasztják-e, vagy életbe léphet-e a városunkban már elfogadott 2022-es, helyi adórendelet. Ez utóbbi részleteiről itt olvashat.

(MTI, Karácsony Gergely / facebook, dho)