Ismét a harmadik oltás felvételére buzdított a kormány

//Berényi Attila
A harmadik koronavírus elleni oltás felvételére buzdította a már beoltottakat a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

Gulyás Gergely kifejtette, a jelenlegi adatok alapján ez a járványhullám annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy van fegyver a vírus ellen, ez pedig az oltás. Aki oltást kap, azok közül minden száz emberből egy betegszik meg, ő is lényegesen enyhébb tünetekkel vészeli át a fertőzést – emlékeztet összefoglalójában a koronavírus.gov.hu.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az oltások hatékonysága hat hónap után elkezd csökkenni, hét-nyolc hónap után drasztikusan mérséklődik. Az erről szóló kutatását Pfizer a múlt héten hozta nyilvánosságra. Ezért javasolják a már oltottaknak a harmadik oltás felvételét.

2021. november 22-től egyébként oltási akcióhét indul, amelynek keretében 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül is bárki oltást kaphat, akár az elsőt, a másodikat és a harmadikat is.

A kormányzat hivatalos tájékoztatása szerint az elmúlt napon 8394 új fertőzöttet igazoltak, 132-en meghaltak a betegség következtében, ezzel a halálos áldozatok száma 31 751 főre emelkedett. 4990 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 488-an vannak lélegeztetőgépen. A védőoltás után kialakuló védettség  – minden vakcina esetében – néhány hónap elteltével gyengül, ezért a vírus elleni erősebb védelem érdekében minden 18 év feletti, már több mint 4 hónapja oltottnak javasolt a harmadik oltás felvétele.

(koronavírus.gov.hu)