Októberi infláció: 6,5%

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / rawpixel
2021. októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1%-kal nőttek.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatója szerint az élelmiszerek átlagosan 5,2 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve. A legdurvábban az étolaj drágult (30.4%), de a margarin is ára is jócskán felment (18,8%). Érdekes, hogy a munkahelyi étkeztetés drágulása is jóval infláció feletti (10,1%). A baromfihúsért is sokkal többet kérnek már el (9,3%), a péksütemények (8,4%) vagy a kenyér (8,1%) is megnyomja a számla végösszegét.

A járműüzemanyagok ára 30,7, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 13,9%-kal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,3, ezen belül a dohányáruk 17,6%-kal drágultak.

A Statisztikai Hivatal elemzése szerint, ha az előző hónaphoz viszonyítjuk a drágulást, akkor 1,1%-os a forint vásárlóerejének zuhanása, míg a januártól októberig terjedő időszakot elemezve (az előző év azonos időszakát alapul vége) a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,6, a nyugdíjas háztartások körében 4,2%-kal emelkedtek.

(KSH)