Bírja pia nélkül? Itt a „száraz november”!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Immár ötödik éve rendezi meg a Kék Pont Alapítvány azt az egy hónapos akciót, amelyben bárki felmérheti az alkoholhoz fűződő viszonyát.

Ugye ismerős, kellemetlen érzés, amikor megkérdezi az orvos „Ön iszik?”, mit válaszoljon őszintén. Ha „nemet” mond, de időnként egy-egy pohár alkohol lecsúszik, nem mond igazat, ha „igen” a válasz, még azt hiszi a doki, hogy rendszeresen piál.

Nos ilyenkor az orvos az alkoholhoz fűződő viszonyra kíváncsi. És ezt felmérni a legjobban és legegyszerűbben a „száraz november” kezdeményezésen belül lehet. A dolog végtelenül egyszerű: ebben a hónapban ne igyon alkoholt! Az ez idő alatti sóvárgás érzés és az annak való ellenálló képesség a fokmérője a piához való viszonyulásának.

A Kék Pont Alapítvány közlése szerint, most ki lehet próbálni a mértékletesség erényét és az öngondozás hatékonyságát. Annak ajánlják a programhoz való csatlakozást, aki legalább hetente egyszer vagy annál többször iszik és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról. Ha már tavaly sikerült a kihívást teljesíteni, éppen itt az ideje megpróbálni újra. Ha nem jött össze az elmúlt évben, akkor a tavalyi fiaskót nem kudarcként, hanem tanulságként felfogva kell nekiállni ebben a hónapban a próbának.

Annak határozottan nem ajánlják a kezdeményezők a csatlakozást, aki komoly alkoholproblémával küzd. Ők a napi nagyivók. Ők keressék az alapítványt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 900 ezerre becsüli (2016-os adat) a magyar alkoholisták számát. Statisztikáik szerint a felnőtt férfiak több mint harmada fogyaszt káros módon szeszt.

(Kék Pont, WHO, dho)