Nemzeti gyásznap: 65 éve bukott el a forradalom

//Berényi Attila
Katonai tiszteletadás mellett Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 65. évfordulóján, csütörtökön délelőtt Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel szakadó esőben, majd a Szózat zenéjére eresztették félárbócra, írja az MTI. A Parlamentre egy fekete gyászzászlót is kitűztek.

Napközben délután négy óráig protokollmentes megemlékezést tartanak a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál, ahol Áder János köztársasági elnök is koszorúzott. Emellett országszerte tartanak megemlékezéseket és gyújtanak gyertyát a forradalom áldozataira emlékezve. Este ismét koncerttel is emlékeznek az áldozatokra Budapesten, a Szent István-bazilikában. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendül fel Mozart Requiem című műve Antal Mátyás vezényletével. A hangversenyt az M5 csatornán élőben közvetítik.

65 évvel ezelőtt indította meg támadását az óriási túlerőben lévő szovjet hadsereg Magyarország ellen. Ez után megkezdődött a pártállami megtorlás: megindultak a letartóztatások, bebörtönzések, kivégzések, több mint kétszázezer magyar pedig inkább Nyugatra menekült.

(MTI)