Súlyosan mérgező és tilos szeméttel fűteni

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / bellito
Már egy ideje beköszöntött a fűtési szezon, esténként felszáll a kéményekből a füst, már ahol így fűtenek. Amíg világos van, látni, hogy néhol fekete, szennyezett füst ömlik ki, de sötétben is jól érezni a szagot. Pedig a hulladékok háztartási égetése tilos.

Sokan előszeretettel égetik el a kidobásra ítélet ruhákat, a rossz parkettát, festett fát, PET palackot sőt van, aki gumiabroncsot a kályhában. A Levegő Munkacsoportnak még 2017-ben volt egy reprezentatív közvélemény-kutatása, amelyet telefonos megkereséssel végeztettek el. Akkor minden harmadik magyar ember azt nyilatkozta, hogy időnként illegálisan szemetet is eléget, írja a Helló Vidék.

A lap emlékeztet, hogy az elmúlt évtizedben a szilárd és folyékony tüzelőt (tűzifa, brikett, szén, lignit, olaj) használók aránya jelentősen megnövekedett, 2016-ban elérte a 42%-ot, és a háztartások csaknem 30%-a kizárólag ilyen módon fűtött (KSH 2017). Ezzel egyidejűleg a tűzifa folyamatosan drágult, míg a rezsicsökkentésnek köszönhetően a többi energiahordozó ára lépcsőzetesen csökkent és 2014 óta stagnál.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi Levegőminőségi Jelentése szerint Magyarországon évente több, mint 14 ezer ember idő előtti halálát okozza a légszennyezés, mely Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája.

Továbbra is TILOS a kerti égetés!

A taksonyi önkormányzat most külön közleményben hívta fel a figyelmet a hulladékkal fűtés veszélyeire.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos a háztartási tüzelőberendezésekben minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

  • úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott fa (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), de a műanyag ablakkeret is,
  • rétegelt lemez, forgácslap, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • használt autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha ez nem vezet eredményre, bejelentést tehet az illetékes Kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában, ahol panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják. Ilyenkor nem árt dokumentálni, azaz lehetőség szerint fotót, videót készíteni a füstről.

Dunaharasztin a „zöldterületek kezeléséről és a környezetvédelemről” szóló rendelet szól erről a témáról.

„17. § (1) Tilos a Város egész területén a műanyagok, vegyi anyagok és egyéb levegőszennyező anyagok, ingatlanon, vagy közterületen bármely módon történő égetése.

(2) Épületek fűtésére és melegvíz készítésére szilárd tüzelés – lakóingatlanok kivételével – csak a környezetvédelmi hatóság külön engedélyével használható.

(3) Szilárd tüzelésre csak kezeletlen (természetes alapanyagú) fát és kőszenet szabad használni. Tilos minden egyéb anyag, hulladék szilárd tüzelésre való felhasználása.

(4) Dunaharaszti város közigazgatási területén az avar és kerti hulladék (mindennemű növényi hulladék) elégetése szigorúan tilos.”

(Helló Vidék, taksony.hu, dunaharaszti.hu)