Durva élelmiszer áremelkedést hozhat a drága üzemanyag

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / aleksanderlittlewolf
A tányérunkban is érezhető lesz, hogy iszonyú sokat kérnek már el a benzinért és a gázolajért a kutakon. A mezőgazdaság minden területén árfelhajtó hatású az egyre drágább üzemanyag, mondta Kiss Péter, a Gabonaszövetség elnöke. Ehhez az alapanyagárak emelkedése is hozzájön, fogalmazott Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára.

A szakértők egyetértenek abban, hogy az egyre magasabb költségek nagyon gyorsan megjelennek majd a fogyasztók által fizetett tételekben is, azaz többet kell majd otthagynia Önnek is a boltok pénztárainál, vagy a piaci kofáknál.

Az energiaárak drágulása a malomipart, a takarmányipart és a gabonafeldolgozó ipart sem kíméli, miközben az alapanyagárak igen jelentős mértékben megemelkedtek – hívta föl a figyelmet az Inforádiónak nyilatkozva Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. A szakember a lisztet említette példakánt, amely már bizonyos mértékben amúgy is drágul az alapanyagok miatt, ráadásul a búzaárak azóta is csak emelkednek, amihez már az energiaárak növekedése is párosul, ezért további drágulás várható. Ez bizonyosan begyűrűzik majd más termékek, például a kenyér árába. De ugyanez igaz a takarmányiparra is, ami szintén komoly energiafogyasztó iparág. Így tehát a húságazatban is megjelenik egy alap áremelkedés, amelyet csak tetéz a drága üzemanyag és az egyre többe kerülő energia. Azt azonban még nem tudni, hogy az állattenyészők mikor lesznek képesek érvényesíteni áraikban a megnövekedett költségeket.

Kiss Péter, a Gabonaszövetség elnöke az Agrárszektornak azt mondta, hogy mindegyik mezőgazdasági ágazatot érinti a drágulás.

„A fogyasztó csak azt fogja látni, hogy emelkednek az árak, viszont ennek csak egyik összetevője a fuvarköltségek növekedése”

A szakember szerint kérdéses, hogy meddig emelkedhetnek az üzemanyagárak Magyarországon. A kőolajpiac ugyanis olyan hatásoknak van kitéve, amelyet érdemben senki sem tud befolyásolni, legfeljebb állami szinten lehetne szabályozással élni az árak mérséklése érdekében.

(Infostart, Agrárszektor)