Tudományos Akadémia: ugrásszerűen növelni kell a lakosság átoltottsági arányát

//Tóth Gábor
Még két és félmillió beoltatlan honfitársunk van és a még most jelentkező influenza tovább nehezítheti a népegészségügyi helyzetet, áll a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában.

A tudományos szervezet a koronavírus elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet.

Kiemelik, hogy

„A legfontosabb védelmet az oltás biztosítja, felvételét továbbra is erőteljesen ösztönözni kell. Ugyanakkor a szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt.”

A maszk használatát az MTA zárt térben, rendezvéneken, tömegközlekedési eszközökön javasolja mindenkinek(!) illetve ismét felhívják a figyelmet a védőtávolság betartására valamint a kézfertőtlenítésre.

A kutatók az álhírekkel is küzdenének:

„Közösen érjük el, hogy senki ne adjon hitelt az olyan téves, felelőtlen és veszélyes állításoknak, miszerint a delta-variáns ellen nem véd az oltás és az orrot és szájat eltakaró maszk! Mindenki lépjen fel saját környezetében a hamis és áltudományos nézetek ellen!

A kornavurus.gov.hu oldalon megjelent hétvégi összesített adatok szerint az elmúlt három napban 2046 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 829 456 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 beteg, így az elhunytak száma 30 303 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 789 010 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 10 143 főre emelkedett. 715 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 909 819 fő.

(MTA)