Most van a torma szezon

//Berényi Attila
fotó: dho
A torma gyökereit – amit ugye felhasználunk – október és november tájékán kell kiásni. Ekkor ugyanis a legfinomabb. A frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át is tart.

Ha van torma a kertjében, akkor lényegében egész életére folyamatosan el lesz látva ezzel a növénnyel, mert szinte kiirthatatlan. Kiásáskor mindig a vastag gyökereket használjuk fel, a vékony mellékgyökereket újra elültetve tovább szaporíthatjuk, de a bent maradók is biztosítják a növény túlélését.

A kiszedett és megtisztított gyökeret – ha nagyobb mennyiség van – tároljuk a pincében, ládában is elvan, enyhén nedves homokba rétegezve. Persze a legjobb, frissen lereszelve, bár ez elég könnyeztető művelet.

A tormáról köztudott, hogy termesztése egyszerű, kiirtani viszont nehéz feladat, ezért érdemes megfontolni, hogy a kertben hova ültetjük, emlékeztet a Hello Vidék. Igénytelen növény, egy félárnyékos helyen, a kert hátsó részében, vagy akár egy árokparton is elterebélyesedik.

Aki már reszelt valódi tormát, az tudja, hogy feldolgozás előtt legalább egy órára ajánlatos vízbe áztatni. Kézi reszelővel is fel lehet dolgozni, de a legkönnyebb egy elektromos géppel dolgozni.

Ha túl erősnek érzi a reszelt tormát, akkor hagyja két-három napig állni a reszeléket. Gyorsabban veszít az erejéből, ha nem fedi le. Lágyabb lesz az íze az ecettől vagy az édesítéstől is.

(hellovidék)