Gyűjtögetni, harmóniában a természettel

//Berényi Attila
csipkebogyo_freepik_aviavlad_20211007

Csipkebogyó, forrás: freepik / aviavlad

Így ősszel sokan döntenek úgy, hogy terméseket, leveleket, esetleg gombákat gyógynövényeket gyűjtenek. Van, aki elfogyasztja ezeket, mások dekorálásra használják. Néhány írott és íratlan szabályt azonban be kell tartani.

Fontos, hogy a természetben mindenki úgy gyűjtsön bármilyen növényt, ehető, vadnövényt vagy gyógynövényt, hogy ugyanott, ugyanazt jövőre, vagy hosszú távon is megtalálja, vagyis az egyed és a faj állománya túlélje a gyűjtést – figyelmeztet az Erdőkóstoló blog.

Az egyik alapszabály az, hogy csak annyit gyűjtsön össze, amennyit biztosan el fog majd használni. A természet kincsei ne végezzék a szemétben.

A növényeket ne húzza ki gyökerestül, maradjon mindig elég virág és egyed a túléléshez. Egyébként se tépje, húzza a növényeket, hanem ollóval vágja le, amit gyűjteni szeretne. Területileg ritka növényeket ne gyűjtsön. Az is fontos, hogy tiszta helyről, tiszta és egészséges növényi részeket vigyen haza.

A vadnövény-gyűjtést a természetvédelmi törvény és -rendeletek, valamint az erdőtörvény szabályozzák. A szabályzók szerint védett területen gyűjtés csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges. 100 %-ban állami tulajdonú (nem védett) erdőben csak max. 2 kg (gomba, növény) gyűjthető / nap /fő, vagy ha több, akkor előzetes erdészeti engedéllyel. Védett, állami erdőben, tehát a természetvédelmi hatósági és erdészeti engedély is szükséges. Magánerdőben, magánréten, közösségi (pl. önkormányzati) területen bármennyi a tulajdonos engedélyével gyűjthető. Védett magán vagy közösségi (pl önkormányzati) területen / erdőben pedig a tulajdonos engedélye és a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges a gyűjtéshez.

(erdőkóstoló blog)