Lecsapnak a vezetés közben mobilozó sofőrökre

//Tóth Gábor
mobil_vezetes_police_freepik_diana_grytsku_210915

Képünk illusztráció. forrás: freepik / diana grytsku

Ismét egyhetes razziába kezd a Magyar Rendőrség. 2021. szeptember 16-22. között a Focus on the road elnevezésű, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) által kezdeményezett akcióhoz csatlakozik hazánk.

Rengetegszer látni, hogy autósok menet közben, a mobiljukat a kezükben tartva telefonálnak, üzenetet írnak vagy közösségi oldalt nézegetnek. Ez már régóta szigorúan tilos, ráadásul a menet közbeni ilyen beszélgetés a legtöbb esetben olyan autóban zajlik, amiben van kihangosító.

Az ellenőrzés sorozatban most elsősorban ezeket az eseteket figyelik majd a rendőrök, de nagy hangsúlyt kap a személy- és vagyonbiztonságot a figyelem elvonásával veszélyeztető egyéb cselekmények, mint például a jármű vezetőjének menet közben bármilyen elektronikai eszköz működtetésének, ilyen eszközön képi vagy szöveges adatok megtekintésének felderítése is.

A ROADPOL Safety Days (ROADPOL Közlekedésbiztonsági Napok) baleset-megelőzési programjához a magyar rendőrség 2021. szeptember 21-én közúti ellenőrzéssel, baleset-megelőzési előadásokkal, és gyermekeknek is szóló foglalkozásokkal csatlakozik. A meghirdetett program kitűzött célja, hogy ne történjen halálos baleset Európa közútjain, áll a police.hu oldalon megjelent közleményben.