Lőrinc napja van! Tényleg belepisilt a dinnyébe?

//Tóth Gábor
dinnyek-a-haraszti-piacon_dho_20210905

Dinnyék a dunaharaszti piacon. fotó: dho

Lőrinc napja úgynevezett rontónap. A néphagyomány szerint ekkor „Lőrinc belepisil a dinnyébe”, azaz innentől már nem érdemes vásárolni ezt a gyümölcsöt. Manapság azért már változik a helyzet.

Egymáshoz közel két Lőrinc nap van, az első augusztus 10-én, de ez inkább csillaghullásról ismert. A második, szeptember 5-i nap tesz be állítólag a dinnyének.

Az ország egyes részein csak a sárgadinnye lucskosságáról, „lőrincességéről” beszélnek. Kapolyon Lőrincet hugyosnak mondják, mert általa a dinnye és az uborka veszít értékéből. Gyerekkoromban e dátum után már nem is vásároltunk dinnyét. Manapság már más a helyzet, hiszen a modern termesztési technológiáknak és az új fajtáknak köszönhetően jóval tovább lehet élvezni ezt a rendkívül egészséges gyümölcsöt. A „lőrincesség” egyébként azt jelenti, hogy a dinnye kásás lesz, a húsa már nem olyan stabil állagú.

Lőrinc egyébként az ősz időjárását is „megmutatja”. Ha szépen sütött a nap, abból hosszú és kellemes őszre következtettek a megfigyelők, de az eső miatt sem aggodalmaskodtak a vincellérek: több borra számítottak. Lőrinc rontónap. Belepisil a szabad vizekbe. Nem is lehet többé fürdeni a szabadban.

A nap időjárásából következtetni lehet az őszére. Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk, de a Muravidéken a kígyó végleg bebújik a földbe, a fák is pihenőre készülnek, nem nőnek, nem fejlődnek tovább. Lassan megjönnek az őszi esők, amelyek Baranyában, a Muravidéken sok bort jeleznek.

(hobbikert, agronaptár)