Odafigyeléssel biztonságos lesz az iskolakezdés

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / pvpproductions
Mint minden tanév előtt, a rendőrség most is jó tanácsokkal látja el a diákokat és a szülőket.

Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer szerkesztőségünknek küldött felhívása szerint:

Az iskolába menet, illetve hazafelé a közlekedési szabályokat minden esetben be kell tartani!  A diákoknak azt ajánlják, hogy olyan útvonalon közlekedjenek, amelyet a szülőkkel már bejártak, lehetőség szerint nem elhagyatott vagy kihalt. Érdemes még a nyáriszünet utolsó napjaiban végig járni a felnőttekkel együtt ezt az útvonalat, és együtt átbeszélni azt, mire kell odafigyelni nap mint nap.

Az értékeket (pl.: mobiltelefon, készpénz stb.) soha nem szabad szem előtt, jól látható helyen tartani, mert az szemet szúrhat a rossz szándékú embereknek.

„Ismerd, tudd szüleid elérhetőségét, telefonszámát, hiszen ha gond adódik, Őket mindig el kell érned. Amennyiben később indulsz haza az iskolából vagy programot szervezel magadnak, értesítsd szüleidet, hiszen ők időre várnak haza.”

 Tilos idegen autójába beszállni! A gyerekeknek ezen fölül azt tanácsolja a rendőrség, hogy soha senkit se kísérjenek el (idegent), még rövid távra se, hogy megmutasson neki egy útvonalat.

A rendőrség a gyerekek figyelmét felhívja a zaklatásra is. Külön kiemelik, hogy:

„Az erőszak soha nem old meg problémát!”

Játékból, viccből vagy csak a diáktársak előtti „menőzésből” sem szabad a másik embert sem tettleg, sem szavakkal vagy az interneten keresztül bántani, megalázni. Ezeknek súlyos következményei is lehetnek. Az Interneten nem minden az, aminek látszik. Hasznos dolog, de nagyon sok veszélyt is rejt.

Az általános iskolák többségében van iskolarendőr, aki rendszeres kapcsolatot tart az intézmény vezetőségével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet). Az iskolarendőr nevét, elérhetőségét a programban résztvevő iskolákban plakáton teszik közzé.

(Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály)