Kamerákkal küzd az illegális szemetelőkkel a Magyar Közút

//Tóth Gábor
kamera-illegalis-szemet_magyar-kozut-fb_20210729

Kamerát szerelnek a Magyar Közút szakemberei. fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt. / facebook

Sokan úgy próbálnak megszabadulni a háztartási hulladéktól, lomoktól vagy építési törmeléktől, hogy egyszerűen az utak mellé kiteszik. A Magyar Közút kamerahálózatot telepít az ilyen szempontból legforgalmasabb utak mellé.

Kamera rögzítette néhány hete, ahogy egy kisbusz sofőrje körülbelül 20 zsák építési törmeléket, ablaküvegeket és autógumikat helyez el illegálisan a Budapest-Csömör összekötő úton, az M0-s csomópont környezetében. A cég közösségi oldalán megjelent tájékoztató szerint az esetről az egyik újonnan kihelyezett, kifejezetten az illegális szemetelést megakadályozó kamera készített felvételeket, az elkövetőt fel is jelentették.

Első körben 57 megfigyelő berendezést telepítettek. Ezek a szerkezetek az az általuk megfigyelt területen, ha mozgást érzékelnek, azonnali értesítést küldenek az illetékes mérnökségre. A januárban megváltozott jogszabályok alapján egyébként akár 3 éves börtönbüntetést is kaphatnak az illegális szemetelők.

Az eldobott szemét nem tűnik el nyomtalanul, azok egészségügyi kockázattal járnak, környezetszennyezőek, ráadásul a szemétszedés rengeteg kapacitást is elvon más útüzemeltetési munkáktól. Az illegális út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása ugyanis a Magyar Közútnak évente mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül országosan. Ezt a pénzt pedig másra is lehetne költeni.

(Magyar Közút Nonprofit Zrt. / facebook)