Úgy tűnik, lehet természetes megoldás a parlagfűvel szemben

//Tóth Gábor
Parlagfű olajosbogár (Ophraella communa) kép: wikipedia - CC0 / zigy
A parlagfű alapvetően idegen növény hazánkban, azaz behurcolták. Az ilyen élőlényeknek az új helyen előfordul, hogy nincs természetes ellensége. Ez így volt a parlagfű esetében is, eddig! A parlagfű okozta allergia szezon nemsoká kezdődik.

A világon sok kutatás folyt már és jelenleg is sokakat foglalkoztat a parlagfű elleni biológiai védekezés témaköre, írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra hivatkozva az agrárszektor.hu.

A tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek egy bogár, a parlagfű olajosbogár (Ophraella communa) tűnik a parlagfű elleni védekezésben. Ez a faj Észak-Amerikából származik és már Európában is megjelent, stabil populációja Észak-Olaszországban, Milánó környékén alakult ki – írta meg a Nébih.

A Nébih folytatja a biológiai védekezési lehetőségek keresését, ezért megállapodást kötött az ELKH (Eötvös Lóránd Kutató Hálózat) ATK Növényvédelmi Intézetével. Az együttműködés célja a parlagfű olajosbogár magyarországi előfordulásának felmérése, illetve további vizsgálatok beállítása a bogár hazai viszonyok közötti életmódjának megismerésére.

A Növényvédelmi Intézet a közösségi médiában kéri a természetjárók és hobbi rovarászok segítségét a parlagfű olajbogár felderítésére, amelyhez ezúton a Nébih is csatlakozik.

A bogár könnyen felismerhető, nagyjából fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, melynek szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg a parlagfüvön található meg, amelyen szabad szemmel is jól megfigyelhető.

Ha valahol látott ilyen bogarat, akkor készítsen róla egy fotót, ezt küldje el a parlagfubogar@atk.hu e-mail címre. A levélben írja meg az észlelés pontos helyét, idejét is! Ez nagy segítség lehet a kutatóknak, hogy megtudják, idehaza megtelepedett-e ez az állatka.

Közben a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) tartozó Aerobiológiai Hálózat jelentése szerint, melyet az MTI idéz, még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása. Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat a növénnyel fertőzött területeken. Azt írták, a növény tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte tüneteket okozhat virágpora, a szezon erősségét azonban nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi időjárás. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.