Viharral érkezhet a lehűlés

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / jplenio
Térségünkre is érvényes az a vészjelzés, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat adott ki.

Az ország középső részében, illetve a Dunántúl keleti részében kell eleinte zivatarokra számítani. A legintenzívebb gócokat viharos (60-70 km/h) széllökés, ~1-2 cm-t elérő jégeső és intenzív csapadék is kísérheti, áll az OMSZ figyelmeztetésében.

Délután dél felől várhatóan egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. Erős széllel (90 – 100 km/h, de lehet ennél erősebb is), jégesővel (akár 2 – 4 centiméteres jégdarabok is lelhetnek) és előfordulhat rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék is.

Az OMSZ megjegyzi, hogy a délutáni, esti órákban akár piros színű riasztás is lehet.

Az OMSZ ilyen vészjelzések alkalmával, minden esetben hangsúlyozza, hogy: „Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.”

(OMSZ, OKF)