Így hosszabbítható meg a lejáró védettségi igazolvány

//Berényi Attila
vedettsegi-igazolvany_dho_20210423

Védettségi igazolvány, fotó: dho

Módosult a védettségi igazolványokról szóló rendelet, ennek értelmében, akinek hamarosan lejár, vagy már le is járt, kezdeményezheti a hosszabbítást, persze feltételekkel.

A Magyar Közlönyben péntek este megjelent rendelet módosítás szerint ha valakinek 14 nap van még az igazolvány lejáratáig vagy lejárt az igazolványa, újra megkaphatja az igazolványt, ha igazolja, hogy szervezetében fellelhetők még koronavírus-antitestek, szúrta ki elsőként a portfolio.

Ehhez azonban egy olyan, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, hazánkban működő egészségügyi szolgáltató által üzemeltetett laboratóriumban elvégzett vizsgálat szükséges, ami tanúsítja, hogy az illető szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van, illetve az érintettről az EESZT-ben nem tartanak nyilván pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredményt.

Akik oltást kapnak, azoknak nincs lejárati dátum a kártyájukon. Azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, egy meghatározott ideig érvényes védettségi igazolványt kaptak. A fertőzöttség idején engedélyezett kártya a felgyógyulástól számítva 6 hónapig érvényes, akiknél utólag egy ellenanyag-vizsgálat bizonyította be, hogy átestek a koronavíruson, 4 hónapig élhetnek a védettségi kártya előnyeivel.

(Magyar Közlöny, portoflio)