Zabálnak a csigák

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik
A kertekben egyre többször látni megrágott levelű növényeket. A probléma okozói jórészt a csigák.

A meztelencsigák esznek a legtöbbet, de házzal megáldott rokonaik is elég falánkak. Szakemberek szerint, ha egy csigát talál a kertjében, akkor még 20 másik bujkál valahol.

A csigák minden fajtája káros a kertben, hívja fel a figyelmet a Hello Vidék. Minden csigafaj előszeretettel fogyaszt sérült növényi hajtásokat, lankadó leveleket, rothadó gyümölcsöt is, nem csak a friss portékát.

Az éticsigát – a neve is erre utal – sokfelé fogyasztják, sőt van ahol éppen ezért farmokon tenyésztik őket. A középkorban különösen kedvelték a böjt időszak alatti fogyaszthatósága miatt – ugyanis nem húsnak, hanem halnak tekintették. Az éticsiga hazánkban egyébként védett állat.

A csigakár ellen lehet védekezni vegyszerekkel, de a védett fajok miatt ezt nem ajánlják. Így a legkímélőbb módszer a kézi begyűjtés. Sokan konyhasóval tartják távol a nyálkás jószágokat. De jó módszer a deszka-csapdázás: éjszakára ki kell tenni egy fadarabot, alá pár karika nyers krumplit. Reggelre a deszkán ott fognak virítani a csigák. Működik a kávézacc is, azt sem csípik ez étik, viszont nem marja szét a testüket mint a mészpor. Ahogy a meztelen csigáknál, a házas társaiknál is működik sörcsapda. Üres konzervdobozt, kidobandó lábost félig megtöltünk sörös vízzel és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. De van már csigakerítés is, ez viszont nem egy olcsó cucc.

(Hello Vidék)