Megint be leszünk poloskázva

//Tóth Gábor
poloska_freepik_lillitve_20210522

Képünk illusztráció, forrás: freepik / lillitve

Most nem a lehallgató készülékekről van szó, hanem ezekről a nem túl népszerű rovarokról. Úgy tűnik ebben az évben is rengeteg lesz belőlük.

Késő tavasztól késő őszig folyamatos a küzdelem a „büdösbogarakkal”. Ott vannak mindenütt, ahol nem kéne, szabadban és a lakás legeldugottabb zugaiban is. Dr. Kóbor Péter entomológus, a Magyar Rovartani Társaság tagja a Hello Vidék-nek azt mondta, hogy az idegenhonos poloskák elterjedésének is a megszokottnál enyhébb időjárás az oka – ez pedig a világ minden táján komoly problémákat szül.

Hazánkban leggyakrabban a „barnákkal”, becsületes nevükön az ázsiai márványospoloskákkal találkozhatunk, illetve sokaknak ismerősek lehetnek a „zöldek”, tehát a vándorpoloskák is – hazánkban az említett két faj közül jelen pillanatban a ,,barnák” okozzák a komolyabb problémákat. A trópusi-szubtrópusi éghajlatú Délkelet-Ázsia az őshazájuk, ahol a meleg időjáráshoz szoktak. Innen hurcolták be őket hazánkba.

Ahhoz, hogy a telelő állomány nagy része elpusztuljon az kellene, hogy télen két hétig folyamatosan -10 fok alatt legyen a hőmérséklet. Ez pedig az elmúlt pár évben elmaradt.

Ami a táplálkozásukat illeti, nem válogatós fajta egyáltalán, azt azonban meg lehet állapítani, hogy az Egyesült Államokban az egyik legnagyobb almakártevők. Magyarországon szerencsére nem ennyire súlyos a helyzet, ám lehetséges, hogy a későbbiekben a faj jelentős károkat okozhat a mezőgazdaságban.

A kertben is lehet védekezni ellenük: Vannak, akik a zöld vándorpoloskák, a márványospoloskák, valamint ezek lárvái ellen is pár szál gabonával védekeznek: a lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. Így egy helyre gyűlve egyszerűbb lesz begyűjteni és elpusztítani őket. Ezeknek a rovaroknak még nincs természetes ellensége idehaza.

Összességében elmondható, hogy idén sem lélegezhetünk fel, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan nagy tömegben lesznek jelen az egész ország területén – különösen a melegebb mikroklímájú régiókban.

(hellovidék)