Ütközéspont – a MÁV interaktív közlekedésbiztonsági kampánya

//Berényi Attila
mav-youtube-utkozespont_20210514

Kép forrása: MÁV - Ütközéspont / yuotube

A vasúttársaság egy érdekes és bármennyire fura ezt kijelenteni, de szórakoztató módon igyekszik felhívni a vasúti átjárókban történt balesetekre a figyelmet. Az ilyen tragédiák oka elsősorban a figyelmetlenség és a KRESZ szabályainak megszegése.

Ebben az évben már 19 olyan baleset volt, amely vasúti átjáróban történt, időarányosan ez néggyel több, mint a tavalyi év azonos időszakában. 2021. első harmadában négyen haltak meg emiatt.

A most induló kampány mérföldkő lehet a MÁV balesetmegelőzési erőfeszítéseiben, hiszen annak egyik kiemelten fontos célcsoportja – az autóvezetők mellett – a már önállóan közlekedő tizenévesek és fiatal felnőttek, akik jellemzően kerékpárral vagy gyalogosan tévednek a sínekre.

Az Ütközéspont jellegzetes plakátjaival országszerte közel 500 helyen találkozhat június közepéig és a különböző médiumokban is megjelenik majd a kampány.

Mindezen fölül egy interaktív online felülettel is készültek, amely tulajdonképpen egy dramatizált „memória kihívás”. Az Ütközéspont weboldalán elérhető online játék a baleseti helyszínelők munkájának bemutatásán keresztül tárja a fiatalok elé a vasúti balesetek drámai valóságát. A játékos feladata, hogy egy rendőrtisztet megszemélyesítve a baleset helyszínén megtalálja a különböző nyomokat és azok, valamint a szemtanúk és a szakemberek vallomásai alapján rekonstruálja az eseményeket.

A játék egyedi hangulatáról a 360 fokban körbejárható, virtuális baleseti helyszín, egy valódi vonatszerelvény, az ütközésben megrongálódott autó, valamint a tűzoltóság és rendőrség járművei és munkatársai gondoskodnak. A játék szereplői között feltűnik Nagy Zsolt színész, aki a virtuális baleset sérültje, és Gál Kristóf rendőrségi szóvivő is, aki az online térben a játékos nyomozótársát alakítja.

A kampány a vasúttársaság, a Rendőrség, a Mentőszolgálat és a Katasztrófavédelem szakértő támogatása mellett jött létre.

A vonat féktávolsága több száz méter, így a mozdonyvezetőnek az átjáróban szinte semmi esélye nincs az ütközés megelőzésére. Közlekedjen figyelmesen, hiszen körültekintő közlekedéssel a vasúti átjárós balesetek is megelőzhetők.

(MÁV-csoport)