Testkamerás rendőrök buktatják le májustól a szabályszegő gyalogosokat

//Berényi Attila
szabályszegőgyalogos.freepik.210424

Képünk illusztráció. forrás. freepik

Együttműködési megállapodás megkötését tervezi a rendőrség és a Budapesti Autósok Közössége, így a jövőben gyorsabban eljuthatnak majd az „amatőr Pofátlan(TAN)ítók” videói a rendőrséghez. A gyalogosok is több figyelemre számíthatnak.

Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztályának vezetője, az ORFK-OBB főtitkára a Közlekedésbiztonságnak adott interjúban elmondta, hogy a tervezett megállapodással megnőhet a valószínűsége annak, hogy lesznek jogkövetkezményei az országúti ámokfutásoknak, a piroson áthajtásnak, és minden más közúti garázdaságnak, szabálytalanságnak és pofátlanságnak.

Az egyenruhás elmondta, hogy a kampányban készült YouTube videók nem várt népszerűséget hoztak a rendőrségnek, a baleset-megelőzésnek. Egyes epizódok nézettsége meghaladta a félmilliót.

Azt is tudják, hogy az autók fedélzeti kameráival készült „amatőr” felvételek, amelyek durva szabálytalanságokat mutatnak be, milyen népszerűek. Csakhogy jóval több „rendőrért kiáltó” eset kerül fel a világhálóra, mint amennyivel a rendőrség foglalkozni tud. Berzai Zsolt alezredes szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy sok felvételből nem derül ki, mikor és pontosan hol készült.

A tervezett megállapodás értelmében az „amatőr felvételek” között a Budapesti Autósok Közössége egyfajta előszűrést végez majd, és még az előtt megküldi a rendőrségnek azokat a felvételeket, amelyeket készítőik névvel és személyes adataikkal is vallanak a hatóság előtt, hogy azokat kitenné a közösségi oldalára. Eljárás akkor indulhat, ha a helyszín is beazonosítható és a környék térfigyelő kameráinak felvételei is megvannak.

Májustól pedig már nem csupán a szabálytalankodó autósok, motorosok számíthatnak arra, hogy szabályszegésükről akár videó felvétel is lesz bizonyítékként. Polgári ruhás, de testkamerával felszerelt rendőrök is szolgálatba lépnek. Berzai Zsolt szerint a cél ugyanaz, mint az autósok esetében volt. Senki ne azért tartsa be a közlekedési szabályokat, mert akkor éppen ott áll egy rendőr és pont őt figyeli.

(közlekedesbiztonsag.kti.hu)