Az idei méztermés is veszélybe került

//Berényi Attila
meh_mehek_mez_freepik-wirestock_20210418

Képünk illusztráció. forrás: freepik / wirestock

Az elmúlt időszak ramaty időjárása nem csupán a gyümölcsfák virágainak tett be, hanem a beporzóikat is veszélyezteti.

Az április első hetében tapasztalt éjszakai fagyok tönkretették a megpattant akácvirágok egy részét, épp úgy, mint egy évvel korábban, amikor március végén történt hasonló katasztrófa. Ezt Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke mondta az Agrárszektornak nyilatkozva.

2020-ban a fagy 80%-os pusztulást okozott az akác első virágai között, és a szakember szerint idén is hasonló méretű kárra lehet számítani. Ám végleges adatok majd csak 1-2 hét múlva lesznek.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a magyar méhészeknek már nincsenek méztartalékai, sokan nagyon el vannak keseredve.

A méhészek a Gazdaságvédelmi Alaptól kaptak támogatást, méhcsaládonként 2 ezer forintot tudtak igényelni.

A magyar méhállomány egészségét illetően Bross Péter arról számolt be, hogy átlag fölötti volt a téli veszteség, a méhek közel 20%-a elpusztult, és a megmaradt 1,2 millió méhcsalád 20%-a alkalmatlan a termelésre, csak körülbelül 700 ezer méhcsalád lenne most termelőképes Magyarországon, ha jó lenne az idő.

Már decemberben megjelentek a boltok polcain az ázsiai és az ukrán importmézek, mert már nem volt elég magyar méz, a maradék hazai termésnek pedig emiatt annyira felment az ára, hogy a boltok azt már nem vásárolták meg.

(agrárszektor)