Még egyszerűbb lett az online ügyintézés

//Tóth Gábor
arcfelismeres_ugyintezes_freepik_goffkein_20210414

Képünk illusztráció, forrás: freepik / goffkein

Egy állami fejlesztésnek köszönhetően akár a telefonja kamerájának segítségével is azonosíthatja magát a közigazgatási ügyek online intézése során.

Az elektronikus közigazgatási szolgáltatások eléréséhez, illetve az online ügyintézés igénybevételéhez elengedhetetlen az ügyfelek azonosítása. A hitelesített bejelentkezést a Központi Azonosítás Ügynök (KAÜ) biztosítja: az Ügyfélkapu, a telefonos azonosító kód vagy az eSzemélyi segítségével. Februártól egy újabb, egyszerű azonosítási módot is igénybe vehet, hívja fel a figyelmet a kormányhivatal.hu. Az az arcképes azonosítás – a kamerán kívül – nem igényel további eszközt, nem kell jelszavakat, kódokat megjegyezni.

A szolgáltatás egyszeri online regisztrációt követően vehető igénybe, melynek során az ügyintézőnek – videochaten keresztül – be kell mutatnia az arcképes igazolványát (személyi, jogosítvány vagy útlevél), így összekötik az okmányokhoz készült képét a kameraképpel. A továbbiakban a bemutatott okmány és az arcképfelismerés alapján történik az online ügyintézéshez szükséges azonosításunk (immár automatikusan ügyintézői közreműködés, kódok és jelszavak használata nélkül).

Az új arcképes azonosítási szolgáltatásról bővebben olvashat, illetve az egyszeri online regisztráció lépéseit, a szükséges technikai feltételeket is megtalálja a megújult magyarorszag.hu oldalon.

(magyarország.hu)