Orbán: úton vagyunk a szabadság felé

//Tóth Gábor
Április 13-án Magyarország elérheti a hárommilliós átoltottságot, ami újabb lehetőséget ad majd, hogy az emberek visszatérjenek vagy közelítsenek korábbi életükhöz - mondta a miniszterelnök pénteken, írja az MTI.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ugyanakkor óvatosságra intett és a szabályok betartását kérte a húsvéti ünnepek alatt is. Elmonda: az április 4-ével végződő héten 2,356 milliónál lesz a beoltottak száma, az április 13-val záruló héten a hárommilliót, rá egy hétre pedig a 3,5 milliót is meg fogja haladni. Hangsúlyozta: a betegek, a meghaltak és a rendelkezésre álló vakcinák, illetve a beoltottak közötti arány „szépen javulni fog” a következő időszakban. A kormányfő szerint két-három hét, „amíg átbillenünk”, azaz lassan elérjük azt a pontot, amikor az oltások látványosan és érezhetően kifejtik hatásukat a halottak és a fertőzöttek számának tekintetében is.

Az elmúlt 24 órában 9055 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 670 776 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, áll a hivatalos tájékoztatóban. 267-en haltak meg, így a halálos áldozatok száma 21 262 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 413 370 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 236 144 főre emelkedett. 11 747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen. 2 millió 156 ezer személy kapott már legalább egy védőoltást.

(MTI, koronavirus.gov.hu)