Ha húsvét akkor sonka és főtt tojás

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / rawpixel
A legtöbb háztartásban már a böjti időszak utolsó napján meg is főzik a húsvéti sonkát és a hozzá való tojást. Persze ez is annyi féle ahány ház.

Húsvéti sonkának nagyon sokfélét használnak. Mivel egyre többen keresik a kevésbé zsíros, bőrtől és bőr alatti zsíroktól mentes sonkákat, ezért kelendőek a különféle kötözött sonkák, illetve a nagyobb combokból lapockából készített alapanyag is jó választás, hívja fel a figyelmet a mindmegette.hu. Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A méret választék is széles. Aki csak az ünnep alatt majszolna belőle annak elegendő az 1,5-2 kilós is, de a nagyétkűek szemöldöke összeugrik az 5 kilósra is.

A nyers, füstölt sonkát előző este annyi hideg vízben kell áztatni, ami ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Van aki a teljesen fűszermentes főzésre esküszik, mások szerint azért elkél bele 3-4 gerezd fokhagyma, pár szem egész bors és babérlevél is.

Aranyszabályok a sonkafőzéshez:

  1. a sonka esetében a zsír nem ellenség, ez védi meg a húst a kiszáradástól főzés közben. Így nem ajánlatos előtte leszedni.
  2. akkora edényt kell használni a főzéshez, amelyben teljesen ellepheti a víz a sonkát
  3. a kukta bár gyors megoldás, de kifőzi a zsírt, és így rágós lehet a végeredmény
  4. a sonka súlya határozza meg a főzési időt – ahány kiló, annyi óra,
  5. ajánlatos a levében hagyni kihűlni, mert a kifőtt nedvességtartalom egy része ilyenkor visszakerül a sonkába.

A háziasszonyok jó része kincsként tekint a főzőlére is, amely lefagyasztható. Kiváló alapleve lehet bablevesnek, lencsefőzeléknek, krumplilevesnek.

Borbás Marcsi a fűszer nélküli sonkafőzés képviselője. Tanácsait érdemes megfontolni.

(mindmegette, csodásmagyarország / youtube)