Tesztelték az üveges tormákat

//Tóth Gábor
torma_husvet_freepik-sokor_20210330

Képünk illusztráció. fotó: freepik / sokor

Ha Húsvét akkor sonka, de ahhoz torma dukál. Ez utóbbi üveges változatát tesztelte szezonális felmérésben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Főleg jelölési gondokat találtak.

A NÉBIH tavaly a sonkákat tesztelte, erről itt írtunk. Most az üveges tormákat vették elő a szakemberek. A vizsgált termékek közül 5 lengyel előállítóktól származott, 21 pedig magyar gyártású volt, áll a tesztről kiadott közleményben.

A szakemberek elsősorban a kínálatban legnagyobb arányban jelenlévő, speciális ízesítés nélküli termékeket vizsgálták, és természetesen a csípős tormák sem maradhattak ki, így 8 üveg képviselte a Szupermenta teszten ezt a változatot.

Adatok forrása, grafika: NÉBIH / Szupermenta

Jó hír, hogy az üveges tormák élelmiszerbiztonsági szempontból teljesen rendben voltak. Minden termék esetében megvizsgálták azok ólom-, kadmium-, összes cukor és rosttartalmát, továbbá a növényvédőszer-maradékok ellenőrzése és több tormánál az allergének vizsgálata sem maradt el.

A termékek jelölésvizsgálata során azonban számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt többek között a megkülönböztető jelölésekkel, valamint az összetevők és a tápérték feltüntetésével is. A jelölési hibák miatt 15 termék esetében hatósági eljárás indult, amelyek várhatóan összesen 600.000 forint értékű élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabásával zárulnak.

Az üveges tormákról szóló részletes vizsgálati eredmények, sőt ezek minőségi besorolását (névvel és gyártóval együtt) megtalálja a NÉBIH Szupermenta oldalán.

 

(NÉBIH)