A neten ólálkodnak a mutogatósok és a cukrosbácsik

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / Wayhomestudio
A gyerekek és a fiatalok, bár sok esetben készségszinten kezelik a digitális eszközöket, a használatból adódó veszélyeket nem mindig képesek felismerni, áll a rendőrség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A szülőknek fontos tudniuk, hogy milyen veszélyek leselkednek gyermekeikre a neten. Ezekről el kell beszélgetni otthon, hogy elkerülhető legyen az áldozattá válás.

A grooming angol kifejezés, arra a jelenségre használják, amikor egy felnőtt az interneten keresztül alakít ki kapcsolatot egy gyermekkel, azzal a céllal, hogy szexuális kapcsolatra vegye rá és szexuálisan kihasználja. Az elkövetők legtöbbször úgy cserkészik be a gyerekeket, hogy barátságot vagy szerelmet színlelnek, azért, hogy a fiatal érzelmileg elkezdjen kötődni hozzájuk, áll a felhívásban. Az elkövető szexuális ajánlatot is tesz általában és személyesen akar találkozni áldozatával. Gyakran előfordul, hogy az elkövető egyre rámenősebb, tolakodó nem fogadja el az elutasítást. Lehetséges az is, hogy az elkövető intim képeket küld magáról, illetve a másikat is erre kéri.

  • A kapcsolat kialakítása során az elkövető a valós személyét, életkorát, nemét sokszor eltitkolja, másnak adja ki magát, mint aki valójában.
  • Az elkövetők előszeretettel használják a közösségi oldalakat és a nyilvános chatszobákat.
  • A megosztott személyes információk, különösen a kihívó képek figyelemfelkeltőek az elkövetők számra, és növelik a célponttá válás kockázatát.
  • A bizalom elnyerése érdekében hamis, a célszemély számára vonzó információkat közöl magáról (nem, életkor, fénykép, érdeklődési kör), kedvesen viselkedik vele, esetleg kisebb ajándékokat küld.

A szexting erotikus fotók, videók készítése és továbbítása vagy szexuális tartalmú üzenetek küldése egy másik személy részére. Erotikus tartalmak készítése és megosztása – ebbe bele tartozik a bármilyen online tárhelybe/profilba történő feltöltés is – kiemelt kockázatot jelent. A képek, videók nyilvánosságra kerülhetnek, akár a címzett teszi közzé, vagy azért mert ő is továbbküldi másnak. A volt partner bosszúból is nyilvánosságra hozhatja a képeket, vagy célzottan elküldheti a sértett családjának, ismerőseinek. Sok esetben használják zsarolásra ezeket a felvételeket.

Jó tanácsok a rendőrségtől a szülőknek:

  • Legyen nyitott a gyermeke irányába!
  • Tudatosítsa benne, hogy megbízhat Önben és számíthat a segítségére!
  • Beszélgessen vele az online tér veszélyeiről és az ottani biztonsági szabályokról!
  • Hívja fel gyermeke figyelmét, hogy az interneten bárki mondhatja magát bárkinek. Akit személyesen nem ismerünk az idegen, még ha az interneten rendszeresen is beszélgetünk vele.
  • Tanítsa meg gyermekének, hogy ne tegyen közzé és ne osszon meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet, stb.)
  • Ha találkozni akar valakivel, akit online ismert meg, mindig szóljon előtte Önnek, és csak az Ön engedélyével és jelenlétében találkozzanak!
Az ORFK felhívása.
(ORFK)