Extra oltópontot hoz létre a kismamáknak a Semmelweis egyetem

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. Forrás: freepik / unaihuizi
A Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken (2021. március 26.) engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Tagozat, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának véleménye alapján született meg ez a jóváhagyás, áll a Semmelweis Egyetem szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján – mondta el dr. Merkely Béla, a négy hazai orvosegyetem neves professzoraiból álló Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője.

A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát. A várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra, a Semmelweis Egyetem szombattól extra oltópontot alakít ki számukra, ahol dr. Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a vakcinát.

A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette azt is, hogy mindennek előfeltétele a vakcinainfo.gov.hu felületen való regisztráció.

(semmelweis.hu)