Orbán: nemsoká döntés születhet a kijárási korlátozás módosításáról

//Berényi Attila
Még nem jelentette be a Húsvéti ünnepre vonatkozó szabályokat a miniszterelnök. Orbán Viktor szokásos, péntek reggeli interjújában beszélt a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország című műsorában.

A kormányfő jelzése szerint az elmúlt 24 órában 275-en vesztették életüket az új koronavírus miatt, 11 823-an vannak kórházban, közülük 1480-an szorulnak lélegeztetőgépre. 10 343 darab tartalék ágy és 1690 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ami a kapacitások nagyjából fele.

A brit mutáns vált meghatározó Európában, ez háromszor annyi embert képest megfertőzni és már veszélyes a fiatalabbakra is, hívta fel a figyelmet a kormányfő.

A Húsvétra és az azt megelőző nagyhét idejére érvényes szabályokra vonatkozó kérdésre adott válaszában a miniszterelnök arról beszélt, hogy az Unió országai sok gonddal küzdenek, és véleménye szerint idehaza nyárra rendeződni kezd a helyzet, mivel időben rendelt az ország keleten gyártott vakcinákat.

Az azonnali újraindításról nem lehet beszélni. Amíg ilyen magasan van a fertőzésszám, addig erre nincs mód. A boltok újranyitásáról lehet szó, négyzetméter alapon. (10 négyzetméter/ 1 ember). Erről a témáról most fog dönteni az Operatív Törzs. Változhat a kijárási tilalom szabályozása is. Az erre vonatkozó szabályok hamarosan nyilvánosságra kerülhetnek.

Amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig semmilyen nyitásról nem lehet szó, hangsúlyozta a kormányfő. Ennek a korosztálynak már a 71 százalékát beoltották. Megkezdődik a várandós kismamák oltása is (Pfizer vagy Moderna vakcinával).

Az iskolákkal kapcsolatban azt mondta a politikus, hogy a 2,5 millió oltott után lehet majd gondolkodni a helyszíni oktatás újraindításáról. A pedagógusok és az oktatásban dolgozók oltását előreveszik. Őket április 10-éig tudják beoltani, és nagyjából április 19-én indulhatnak újra az iskolák és az óvodák.

A kormányfő többször is azt mondta, hogy „szabad nyarunk lesz”, de biztosra vette, hogy lesznek olyan rendezvények, amelyekre csak védettségi kártyával lehet majd belépni.

(MTVA / Kossuth Rádió)