Egyelőre nem változnak a korlátozó intézkedések

//Berényi Attila
kossuth-radio-bejelentesek_orban-viktor-facebook_20210319

Rádióinterjú, korábbi kép. forrás: Orbán Viktor / facebook

Még nem érkezett el az idő a korlátozó intézkedések enyhítésére, mondta a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Egy hétre hosszabbították meg a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

Orbán Viktor az Operatív törzs üléséről érkezett a Kossuth Rádió stúdiójába. Elmondta, hogy a szakemberek tájékoztatása szerint még magas számokkal kell számolni a napi halálozási és fertőzöttségi jelentésekben. A friss információk szerint 213 ember hunyt el a COVID19 fertőzés miatt az elmúlt 24 órában és 1174-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányfő szerint a kórházak bírják a terhelést, ám egyre fiatalabbak szorulnak kezelésre.

A politikus hangsúlyozta, hogy az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz. Minden héten háromszor, négyszer kell több embert beoltani, mint ahányan megfertőződnek.

Orbán Viktor elmondta, hogy az újraindítás lépéseit a beoltottak számához kötik, és erről terv is készül, de dátumot nem tudott mondani, mikor kezdődik el a nyitás. Számításai szerint 2,5 millió beoltott főnél lehet elmondani, hogy szinte minden 65 év feletti megkapta már az oltást.

Hangsúlyozta, hogy az egész húsvét külön járványügyi intézkedéseket igényel. Ekkor ugyanis alapvetően felszokott kerekedni az ország, ám jelenleg a találkozások számának csökkentése lenne a cél. Így erről az időszakról majd külön rendelkeznek.

Eljön majd az az idő, amikor bizonyos szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek majd igénybe, mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

(Magyar Rádió, dho)