A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja van

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik
A Magyar Köztársaság Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával jelölte meg február 25-ét az emlékezés napjává.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében, emlékeztet a wikipédia.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.

A megemlékezések javarészt az online térben zajlanak. A kommunizmus ismert és kevésbé ismert magyarországi áldozatairól, hőseiről mutatnak be rövid portréfilmeket a Terror Háza Múzeum közösségi oldalán és YouTube-csatornáján.

„Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában” rendez kétnapos online konferenciát a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem.

(wikipédia, MTI, Károli Gáspár Református Egyetem)