A tavaszról jósol ma a medve

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / wirestock
Ma mindenki árgus szemekkel figyeli azt, hogy mit csinálnak a medvék. A hiedelem szerint ugyanis ilyenkor jósolják meg a bundások, hogy marad-e a tél, vagy jön a tavasz?

Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény: a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is, emlékeztet a wikipédia.

A néphiedelem szerint ha ezen a napon szép idő van, akkor bizony visszatér a tél. A régi mondás úgy tartja, hogy:

Inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap!

És itt jön a képbe a medve. Ugyanis, ha február másodikán kijön a medve a barlangjából, és meglátja a saját árnyékát, akkor megrémül tőle, és visszabújik aludni, azaz hosszú lesz még a tél. Ám, ha borongós, hideg időt talál odakint, akkor meg lehet nyugodni, mert a mackó kint marad.

A 2021.02.02. napjára érvényes előrejelzés szerint hosszabb-rövidebb napos időszakokra lehet számítani, de alapvetően borongós, párás lesz az ég. Számottevő csapadék nem várható, írja az időkép. Aránylag enyhe idő lesz, +5 fok körül alakul a maximum.

Tehát bízzuk a döntést a medvére!

(wikipédia, időkép)