Többet piált a magyar a karanténban

//Tóth Gábor
alkohol-karanten-statisztika_freepik_demanna_20210126

Képünk illusztráció, forrás: freepik / demanna

Jelentősen nőtt tavaly az alkoholfogyasztás, ez még a NAV statisztikáin is látszik.

Már 2020 tavaszán, az akkor elrendelt korlátozások, és a „Maradj otthon!” kampány kapcsán sokan fogyasztottak a korábbinál több alkoholt. Az adóhatóság tavalyi évre vonatkozó jövedéki adó statisztikái is ezt támasztják alá, derül ki az mfor.hu cikkéből.

Amellett, hogy mindenki igyekezett akkor minél több WC papírt vásárolni, az adatok szerint piából is feltöltöttek a háztartások. Feltehetően ezt az is motiválta, hogy mivel nem kellett kimenni a lakásból, nem igazán kellett vezetni, így többen döntöttek úgy, hogy az alkohol pont megfelelő lesz stressz oldásra. Februárban vélhetőleg ennek köszönhetően ugrott meg a fogyasztás közel 80 százalékkal, de márciusban is 50 százalékkal magasabb értéket mutatott az eladott alkoholmennyiség – írja a lap.

Mindez azért is figyelmeztető adat, mert a WHO összegzése szerint 900 ezer alkoholbeteg van hazánkban.

A kormány egyébként éppen tavaly jelentette be, hogy sikerült elérni az Európai Unió módosítsa jövedéki adó szabályozását. Ennek köszönhetően évi 86 liter pálinkát főzhet adómentesen minden magyar. Erről itt olvashat bővebben. Tavaly november közepén a miniszterelnök is arról beszélt a Parlamentben, hogy szerint a pálinka alapvető élelmiszernek minősül.

A túlzott alkoholfogyasztás súlyos egészségügyi károkat okoz. Erről itt olvashat részletesen.

(mfor.hu, WHO)