Egyre valószínűbb a havazás!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció! forrás: freepik / tawatchai
Az elmúlt napokban az ország több pontján havazott, a fővárost és Dunaharasztit lényegében még elkerülte az igazi tél, bár egyre hidegebb van. Az előrejelzések szerint akár szerdára változhat a helyzet.

A meteorológusok szerint a fővárosban és környékén 0,2-2,5 centiméternyi hó várható, akár szerdára virradó éjjel is. Persze az a biztos, ami mögöttünk van.

A 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa azt mondta, hogy akár országos havazás is előfordulhat, ebből a Dunántúl déli része maradhat ki. A legtöbb hó északkeleten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében várható, a „rekordernek” Szabolcs ígérkezik 6 centivel. Országos átlagban 1-2 cm hóra számíthatunk, de nem lesz tartós: a magasabban fekvő tájak kivételével a friss hó el is olvad, napközben ugyanis 3 fok körüli értékeket várunk.

Majd ez után átrobog hazánk felett egy hidegfront, ami magával viszi a felhőket is. Ez pedig télen hideget jelent, hiszen az éjszakai órákban nem lesz ami a föld közelben tartsa a melegebb levegőt. A hétvégére éjszakánként akár -10, -11 fok köré is hűlhet a levegő. Ekkor a Balaton is elkezdhet befagyni.

(24.hu)