Rengeteg változás az új évben a boltokban

//Berényi Attila
vasarlas_kartyaval_jotallas_freepik_20201230

Képünk illusztráció! forrás: freepik

2021 első napjától minden online pénztárgépes üzletben tud kártyával fizetni, a jótállási szabályok pedig átalakulnak.

Az év elejétől életbe lépő szabályok szerint az online pénztárgépet használóknak kötelező elfogadniuk a kártyás fizetést. Ez énpénzem.hu írása szerint ez azt jelenti, hogy ha majd újra kinyitnak a járvány miatt elrendelt kényszerszünet után, akkor a közértek, az edzőtermek, az autószervizek és az ázsiai éttermek sem utasíthatják vissza a készpénz nélkül érkezőket.

A kiskereskedők akár a másodlagos azonosítóval vagy QR kódra építve is lehetővé tehetik az elektronikus fizetések januártól kötelező elfogadását.

Ezen fölül egy szintén most életbe lépő uniós előírás szerint az online fizetésnél elvárás az úgynevezett erős ügyfél-hitelesítés. Ennek következménye lehet, hogy a neten kártyával azok fizethetnek könnyedébben, akik mobilbankot is használnak. Erről a változásról a bankok eletronikusan és levélben is tájékoztatták ügyfeleiket.

Jön az úgynevezett e-jótállási jegy is. Az egyéves kötelező jótállás marad a 10-100 ezer forintba kerülő berendezéseknél, az időtartam azonban 100-250 ezer forint között kettő, efölött pedig három év lesz, és rengeteg új árucikk is bekerül a jótállási körbe, emlékeztet az énpénzem.hu. A részletes szabályokat megtalálja a Magyar Közlönyben is.

A papíralapú mellett 2021-től bevezetik az elektronikus jótállási jegyet. Ez e-mailben, letölthető dokumentumként, applikáción keresztül vagy akár a kereskedő honlapján regisztrált felhasználói fiókba küldve is eljuttatható a vevőhöz. Az e-jótállási jegyeken is fel kell tüntetni a kereskedő nevét, címét, ha nem azonos a forgalmazóval, a gyártó nevét, címét, a termék azonosítására alkalmas megnevezését és típusát, és ha van, a gyártási számát.

(énpénzem.hu)