Íme a nagy virsliteszt eredménye

//Tóth Gábor
virsli_fottvirsli_teszt_freepik_andreystar_20201228

Képünk illusztráció! forrás: freepik / andreystar

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ebben az évben is megvizsgálta, hogy a boltokban kapható virslik, mennyire felelnek meg az előírásoknak. A bevizsgál 20 féle ilyen áru közül mindössze egy fajtával volt probléma, áll a tárca közleményében.

Az ITM akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmát nézték, írja a minisztériumra hivatkozva a sokszínűvidék. Az élelmiszerkönyvi előírásoknak mindegyik vizsgált termék megfelelt, de volt olyan, amelynek a zsírtartalma a megengedett  20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a csomagoláson jelzett mennyiségtől. A gyártóval szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.

A részletes vizsgálati eredményeket, a termékek megnevezésével, gyártójával és képével együtt, ide kattintva megtalálja.

Közben Éder Tamás a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy továbbra is a virsli a legnépszerűbb húskészítmény kategória a fogyasztók körében. A húskészítmények forgalmából mintegy 20 százalékkal részesednek a különféle virslik és a kategória éves forgalma 30-35 ezer tonna körül mozog.

A fogyasztók egyre inkább az előrecsomagolt termékeket, vagyis az önkiszolgáló pultokon hozzáférhető virsliket vásárolják. Ezen termékek népszerűségét erősítette a pandémia miatt fokozódó fogyasztói óvatosság is. Mindennek eredményeként az előrecsomagolt virslik részesedése 80 százalék körül alakul – tette hozzá.

(sokszínűvidék.hu, ITM, MTI)