Az ITM akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmát nézték, írja a minisztériumra hivatkozva a sokszínűvidék. Az élelmiszerkönyvi előírásoknak mindegyik vizsgált termék megfelelt, de volt olyan, amelynek a zsírtartalma a megengedett 20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a csomagoláson jelzett mennyiségtől. A gyártóval szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.
A részletes vizsgálati eredményeket, a termékek megnevezésével, gyártójával és képével együtt, ide kattintva megtalálja.
Közben Éder Tamás a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy továbbra is a virsli a legnépszerűbb húskészítmény kategória a fogyasztók körében. A húskészítmények forgalmából mintegy 20 százalékkal részesednek a különféle virslik és a kategória éves forgalma 30-35 ezer tonna körül mozog.
A fogyasztók egyre inkább az előrecsomagolt termékeket, vagyis az önkiszolgáló pultokon hozzáférhető virsliket vásárolják. Ezen termékek népszerűségét erősítette a pandémia miatt fokozódó fogyasztói óvatosság is. Mindennek eredményeként az előrecsomagolt virslik részesedése 80 százalék körül alakul – tette hozzá.