Szaloncukor, az igazi magyar édesség?!

//Tóth Gábor
fotó: dho
A karácsony elmaradhatatlan kelléke hazánkban a szaloncukor, ez a magyar édesség. Ám származását tekintve nem is annyira magyar ez a csemege.

A díszes, egyesével csomagolt édesség ősét francia cukrászok alkották meg. Fondant, azaz túltelített cukoroldatból főzött, puha massza volt ez eredetileg, és német, bevándorló cukorművesekkel érkezett meg hazánkba, még a 19. század első harmadában – emlékeztet a wikipédia.

A francia papillote (hajcsavaró papír, papírhüvely) nevű fondant-cukorka (folyadékkal töltött cukorka) sztaniolpapír csomagolásának belsejére aforizmákat nyomtattak.

Idehaza, nagy tételben Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester, első gőzüzemű csokoládégyárában készítették a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára. A leginkább eleinte otthon, maguk a háziasszonyok gyártották le a cukorkákat.

Kugler Géza az 1891-ben megjelent „Legújabb nagy házi cukrászat” című könyvében már 17 féle szaloncukor receptet írt le.

Ha esetleg kipróbálná, milyen otthon összedobni a szaloncukrot, íme egy recept:

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukor
  • 10 ek víz
  • csokoládé
  • vaj

Elkészítés:

A cukrot a vízzel fel kell forralni, innen számított 8 percig tovább főzni. Nagyjából a 6. percben érdemes egy kis mintát kivenni belőle, és egy tányéron elkenni. Amikor ezen a hideg felületen azonnal elkezd sűrűsödni, keményedni, akkor van kész a massza.

A csokoládét gőz, fölött a vajjal kikeverjük, és a fondanthoz keverjük. De ezt lehet kókuszreszelékkel, dióval is helyettesíteni (széles a választék). A kész masszából rudakat formázunk, és egy késsel adagokra vagdossuk. Ezeket aztán egy fogpiszkálóra tűzve, egyesével csokoládéba kell mártani, és hűvös helyen kell megszárítani. Ezt követi a csomagolás!

Boldog karácsonyt!

(Wikipedia)