Jövőre még több online nyomtatvány a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
2021-ben tovább bővül az online intézhető ügyek köre a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson (ONYA) belül újabb online nyomtatványok segítik, hogy külön program telepítése nélkül, bárhol, kényelmesen, akár mobiltelefonon is elintézhesse adózással kapcsolatos ügyeit.

Például jövőre a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések is teljesíthetők online formában. A nullás bevallás kiváltására szolgáló nyilatkozat beküldése a webes felületen még egyszerűbbé válik, áll a NAV szerkesztőségünknek küldött közleményében. Az egyre népszerűbb kisvállalati adózás megkönnyítésére a kiva-bevallás (21KIVA) szintén elérhető lesz az ONYA felületén, és a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására szolgáló nyomtatvány (21TFEJLH) esetében is csupán néhány adat kitöltésével benyújtható lesz a bevallás.

Az ONYA szolgáltatása bármikor igénybe vehető, használatához kizárólag ügyfélkapu-regisztrációra van szükség. A felületen bárki elérheti a NAV-nál nyilvántartott aktuális adatait, amelyeket szükség esetén módosíthat, törölhet, további adatokkal kiegészíthet. Az azonosító adatok a bevallási nyomtatványokon is automatikusan megjelennek, ami gyorsítja és megkönnyíti kitöltésüket.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)