A minisztérium közleménye szerint jó minőségű mikulások fontos ismérve, hogy azokon csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepel. A „kakaós tejbevonó massza”, „étbevonó massza” vagy „tejfigura” nem csokiból készül! Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú télapót választani. A címkén megjelenítendő részaránynak tejcsokoládék esetén meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot.
Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: A 13 féle tej- és négy különböző étcsokoládé mikulás közül mindössze egy zsírtartalma tért el a megengedettnél nagyobb mértékben a csomagoláson jelzett mennyiségtől. A termék azzal a feltétellel forgalmazható, hogy a hibás tájékoztatást a gyártó kijavítja. Az idegen zsírtartalom mérése alapján mindegyik vizsgált csokoládé megfelel a követelményeknek, valóban kakaóvajból készültek, és nem tartalmaznak a szabályosnál több egyéb zsiradékot.
Az egyes termékek értékelését, sőt márkajelzését és képét is eléri ide kattintva.