Novemberben is van teendő a kertben

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / marizaro
A november az ősz utolsó hónapja. Az idő borongós, szürke, és párás a levegő. Ám most is van tenni való a kertekben. Ráadásul a hónap közepén indul Dunaharasztin az ingyenes, lakossági zöldhulladék gyűjtés, így erre is készülni kell.

A kertben rengeteg ilyenkor a lehullott falevél. Ezeket gyűjtse össze, de semmiképpen se égesse el! Ugyanis utóbbi tilos, sőt büntetés is járhat érte. Ha nem akar komposztálni, akkor tegye a leveleket zsákokba, tegye ki a ház elé. November 14. és 22. között lesz a lakossági zöldhulladék gyűjtés Dunaharasztin, és akkor majd elviszik ezeket, az önkormányzat által megbízott cég munkatársai. Ez teljesen ingyenes Önnek!

A lakossági zöldhulladék gyűjtés részleteiről korábbi cikkünkben írtunk. Itt azt is megtalálja, hogy az Ön utcájából mikor viszik el a zöldhulladékot.

A fákra és a cserjékre is ilyenkor nagyobb gondot kell fordítani. A lombhullatókat ilyentájt kell megmetszeni. Az is fontos, hogy az érzékenyebb fásszárúak tövét mulccsal takarja be. Ha új csemetét ültetne, akkor még az sem késő.

A veteményeskertet – feltéve, ha már mindent betakarított – ilyenkor kell felásni. Az őszi ültetéseket (amelyekből tavaszi termést vár) elő kell készíteni a télre.

A virágoskertekben is sok a teendő – össze kell gyűjteni a rózsák levelit, hogy megelőzze a gombás fertőződést. A nem fagytűrő virágos növényeket fel kell szedni. Ez főleg a gumósokra vonatkozik – ezeket jól levegőző ládába tegye, írja a Hello Vidék.

Ha van a kertben, teraszon olyan cserép vagy kaspó, amelyek kint vészelik át a telet, téglákra kell tenni.

A madarak etetésének megkezdése még ráér, hiszen vannak még magvak és rovarok a természetben. A madáretető készítésének azonban már neki lehet állni. Ráadásul ez jó családi móka, a munkába bele lehet vonni a gyerekeket is!

(Hello Vidék, dho)