Felhalmozni, de ésszel

//Berényi Attila
panikvasarlas_freepik_mumemories_20201027

Képünk illusztráció, forrás: freepik / mumeroies

Mindenkiben elevenen él, amikor tavasszal a veszélyhelyzetben rengetegen rohamozták meg az élelmiszerüzleteket. Vásároltak mindent, amit úgy éreztek szükséges lehet, ha baj lesz. De ilyen pánikvásárlás alakul ki akár egy hosszú hétvége előtt is, amikor akár csak egy napra bezárnak az üzletek. A NÉBIH most egy hasznos útmutatóval állt elő, hogy ne költsön feleslegesen.

A kiadott tájékoztató vonatkozik arra az esetre, ha karanténba kell vonulni, vagy csak a vásárlások gyakoriságának csökkentésével akartja valaki visszafogni az emberi kontaktusokat. De az ebben megfogalmazott tanácsok, akár egy természeti katasztrófa esetén is hasznosak lehetnek.

A NÉBIH által közreadott tájékoztatót ide kattintva éri el.

Az anyagban alapvetően pofon egyszerű tényeket sorolnak fel, amelyek azonban fontosak és nem jó, ha csak a vásárlás után jutnak eszébe. Például, hogy olyan termékeket vásároljon, amelyeket ismer – amikor tartalékolni kell, nem jó kísérletezni új ízekkel.

Érdemes kipróbálni az élelmiszer házhozszállítókat. Többet is jó letesztelni, persze még akkor, amikor nem kell mondjuk karanténba vonulni.

A tartós élelmiszerek számítanak ilyen helyzetben ideálisnak, a legjobbak azok, amelyek nem igényelnek hűtést, nem kell hozzájuk víz és melegítés nélkül is elfogyaszthatóak. Ezek ugye a konzervek.

Ha karantén helyzetre számít, akkor a gyógyszerekből is érdemes betárazni és a házi kedvenceknek is gondoskodjon elegendő élelemről.

(NÉBIH)