Itt a büdösbogár szezon

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / livenok
Jönnek a poloskák! A népnyelv nevezte el ezeket a jószágokat büdösbogárnak, mert ha lecsapja őket valaki, vagy rálép, akkor erős bűzt árasztanak.

A szakértők szerint most talán egy kicsit kevesebb lesz belőlük, mert a tavaszi fagyok az idei első generációs lárvák jó részét elpusztították, így az őszi kelésűek sem lesznek most annyian.

Bár az emberre ártalmatlanok, eléggé kellemetlenek. Megdézsmálják a kerti növényeket és a gyümölcsösöket is károsítják. Plusz rendkívül idegesítőek, mivel a hideg beálltával beköltöznek a lakásokba is.

Több színben találkozni velük, mert ezek más fajták:

Bencepoloska

A leggyakoribb vendégünk a bencepoloska, másnéven mezei poloska, népiesen Büdös Bence – emeli ki a hellovidék.hu. Ez egy mediterrán, európai, észak-afrikai faj, növényi nedvekkel táplálkozik. Hasi oldala világos sárga, fekete foltokkal tarkított, háta szürkésbarna, címeres mintázatú.

Bogyómászó poloska

A rétek és erdők lakója, kedveli az ernyősvirágú növényeket, de a kertekben is ugyanúgy megtalálható. Színe változatos, az év során barnából zöldre vált, vörös színben is ismert.

Zöld vándorpoloska

Mediterrán származású faj, legkönnyebben élénkzöld színéről ismerhetjük meg, teste apró levélre emlékeztet. Kevésbé gyakori, mint a bogyómászó vagy a bencepoloska, de ő is áttelelhet a lakásban, a ház körül.

Néhány egyszerű trükkel azonban gátolhatja őket. Például ellenőrizze a szúnyoghálókat a nyílászárókon. Ha ezek rendben vannak, akkor jelentősen nehezített a dolgukon. Az ajtók és ablakok alatti réseket is érdemes betömni, ezek ugyanis bárhol bejönnek.

Mielőtt belép az otthonába, ellenőrizze a ruháját, ugyanis potyautasként is előszeretettel közlekednek.

Esténként csak annyi lámpát égessen, amennyi feltétlenül szükséges. A poloskák ugyanis szeretik a fényt, és egy véletlenül nyitva hagyott ablakon keresztül akár tucatjával érkezhetnek egy szépen kivilágított szobába.

A hellovidék.hu azt javasolja, hogy porszívó egy hatásos fegyver. Ugyanis kézzel, vagy zacskóval megfogva ezek a bogarak azonnal bűzös váladékot árasztanak, de a szívócsővel nem tudnak mit kezdeni. Persze a porzsákot azonnal üríteni kell.

Végül íme egy videó arról, hogyan tud pár egyszerű eszközzel házi csapdát készíteni. Nem kel hozzá más, mint egy műanyag flakon, szigszalag, apró led lámpa. Szerelésre fel!

Cheap DIY Stink Bug Trap

Sensible Prepper Presents: Cheap DIY Stink Bug Trap.Halyomorpha Halys (aka Stink Bugs) can be real pest and killing them cause a terrible odor. This is a Che…

(hellovidék)