Egy valódi időkapszula: alig használt Trabant

//Tóth Gábor
fotó: Autó Halas Használtautó Szalon engedélyével
Semmivel sem összehasonlítható az a hang, és szag (na jó sokak szerint illat), amit a Trabantok produkáltak. A negyvenes vagy ennél idősebb korosztály bármelyik pillanatban fel tudja idézni ezt az élményt.

A Trabant 601 az NDK autógyártás igazi sikermodellje volt, az 1963-ban debütált és 1964-ben sorozatgyártásba került típusból 1990-ig több mint 2,8 millió példány hagyta el a zwickaui gyártósorokat.

Íme egy bemutató felvétel, hogyan készült a Trabant:

Trabi Produktion Zwickau

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Trabira fénykorában éveket vártak a családok, mire megérkezett, és használatba vehették a szocialista ipar termékét. Zörgött, prüszkölt, igazi füstfelhőket eregetett, de bárhová elvitte a jónépet – feltéve, ha valaki meg tudta bütykölni. Márpedig akkoriban mindenki meg tudta szerelni a Trabantot.

Most Szigetszentmiklóson egy gyűjtemény féltett darabjaként dobtak piacra egy, klasszikus zöld kocsit. Igazi muzeális darab, mert 1989-es – azaz a gyár végnapjaiban gördült le a szalagról – , és valóban megkímélt, mert mindössze 23 000 km van benne. Belül is egy valódi csoda a kocsi: ugyanis világosbarna mintásak az ülései, műbőr feltéttel. Az egész úgy pöpec ahogy van.